,

Фармацевтите се обявиха срещу въвеждане на машини за лекарства извън аптеките

Фармацевти от цялата страна се подготвят за протест заради намерението на парламента да разреши инсталирането на вендинг машини за лекарства. Днес представители на браншовите организации проведоха пресконференция в Българския фармацевтичен съюз във връзка с одобрения на първо четене в парламента законопроект за изменение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Законопроектът предлага продажбата на лекарства чрез автомати, което срещна силно неодобрение от страна на фармацевтите.

Застрашена ли е сигурността на пациентите?

Пет фармацевтични организации и собственици на аптеки, сред които са Управителният съвет на Български фармацевтичен съюз (БФС), Асоциация на собствениците на аптеки (АСА), Национална аптечна камара (НАК), Инициативен комитет от магистър-фармацевти (ИКМФ) и Национална аптечна браншова организация (НАБО) изразиха своето несъгласие с новото предложение. Според тях държавното финансиране на такива автомати застрашава безопасността на пациентите и значително променя условията за работа на магистър-фармацевтите. Основната им тревога е, че малките аптеки могат да бъдат изместени и закрити с появата на тези автомати.

Фармацевтите предлагат машините да продават само лекарства без рецепта и да бъдат разположени в аптеки. Те отбелязват, че в страната има 3266 аптеки, от които 42 са дрогерии. Стандартът предвижда една аптека на 3230 души, но в момента този брой е намален до около 2000 души на аптека. В 30 общини няма аптеки, а в 246 общини липсват денонощни аптеки.

Дискусии между първо и второ четене

От организациите напомнят, че от февруари миналата година действа методика за финансиране на аптеки в отдалечени райони, която доведе до откриването на 9 нови денонощни аптеки, 7 от тях в региони без такива. Те считат, че това е правилният подход за подобряване на достъпа до лекарства.

Протестната готовност на фармацевтите остава, като те настояват за широко обсъждане на закона между първо и второ четене с участието на всички заинтересовани страни, за да се гарантират здравето и безопасността на пациентите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *