Военен самолет L-39 ZA катастрофира край авиобаза “Граф Игнатиево”

Военен самолет L-39 ZA катастрофира край авиобаза “Граф Игнатиево” след демонстрационен полет на президента Радев с F-16

Военнотранспортен самолет L-39 ZA катастрофира в района на авиобаза “Граф Игнатиево” малко след демонстрационен полет, изпълнен от президента Румен Радев с изтребител F-16.

Инцидентът се случи по време на подготовка за планираната мащабна демонстрация, която трябваше да се състои на следващия ден. Министерството на отбраната обяви, че се предприемат мерки за овладяване на възникналите пожари и изясняване на причините за произшествието. За щастие, няма информация за пострадали.

През последните години честотата на инцидентите във военната авиация се увеличава, като една от основните причини е недостатъчният брой летателни часове на пилотите поради липсата на изправна техника и ограничени средства за нейната поддръжка.

Президентът Радев, който е бивш командир на ВВС, извърши полет като втори пилот заедно с командира на италианската авиобаза “Авиано”, бригаден генерал Тад Кларк. След успешния 40-минутен полет Радев награди генерал Кларк с почетен знак за приноса му към стратегическото сътрудничество между България и САЩ.

Радев трябваше да присъства и на открития летателен ден в авиобаза “Граф Игнатиево” по случай 20-годишнината от присъединяването на България към НАТО и 35 години от въвеждането на изтребителите МиГ-29 на въоръжение във Военновъздушните сили.

Закупуването на F-16 от България

България закупи 16 изтребителя F-16 Block 70 в рамките на две сделки, на обща стойност 4,8 милиарда лева. Първите самолети се очаква да пристигнат следващата година. Президентът Радев беше сред критиците на процедурата за избор на американските изтребители, наричайки я политическо решение за междуправителствена сделка. Въпреки това, той изрично подчерта, че не поставя под съмнение качествата на самолетите.

През 2017 г., служебното правителство на Огнян Герджиков класира на първо място шведския изтребител “Грипен”, но процедурата бе рестартирана и в крайна сметка беше избран F-16. Президентът коментира, че полетът с F-16 е бил изключителен, а авиобазата “Граф Игнатиево” е в процес на мащабно обновяване.

Президентът Радев припомни важността на сътрудничеството между ВВС на САЩ и България, което започна през 2005 г., когато той беше командир на авиобазата и предложи на американските военновъздушни сили да проведат съвместни учения в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *