Разпространение на маймунската шарка в Африка и глобалната здравна заплаха.

Mpox, по-известен като маймунска шарка, бележи значително разпространение в Африка през тази година. Вирусът, който започна своето настъпление от Конго, вече е засегнал 16 африкански държави и е регистриран в Швеция. В отговор на това, Световната здравна организация (СЗО) обяви вируса за глобална здравна заплаха. В търсене на отговори, АРД разглежда ключовите въпроси, свързани с развитието на вируса.

Статистика и съмнения

От началото на годината африканският Център за контрол и превенция на заболяванията е регистрирал 15 000 случая на Mpox и поне 460 смъртни случаи. Това представлява увеличение от 160% в сравнение с предходната година. Въпреки това, данните могат да са непълни поради липсата на капацитет за тестване в много от засегнатите държави, включително Конго, което поставя под въпрос точността на съобщените случаи, според германската обществена медия.

Същността на вируса

Mpox е вирус с животински произход, който се предава на хората от диви животни и е сроден с класическия вирус на шарката. За пръв път е изолиран при хора през 1970 година, като учените разграничават два основни типа – Clade1 и Clade2. В Демократична република Конго и съседните страни съществува и подтип Clade1b.

Начини на предаване и уязвими групи

Mpox се разпространява основно чрез близък телесен контакт между хората, но не само чрез сексуални връзки. Възможна е зараза и при контакт със заразени животни или предмети, което води до висок процент на инфекция сред децата в засегнатите региони. Според Жан Кадея, директор на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ), над 60% от заразените са деца и младежи под 15 години, съобщава “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”.

Ваксини и медикаменти

Съществуват две ваксини, първоначално разработени срещу класическата шарка, които могат да предоставят защита и срещу Mpox, както и антивирусни медикаменти. Подобно на ситуацията с COVID-19, индустриално развитите държави разполагат с относително добри запаси от медикаменти и ваксини, докато в страните от глобалния Юг има значителен недостиг. Според данни на ЦКПЗ, засегнатите региони се нуждаят от десет милиона дози ваксини, но наличните запаси са едва 200 000.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *