,

Официално представяне на България като дестинация за здравен туризъм в Норвегия

България за първи път се представи като висококачествена дестинация за целогодишен здравен туризъм на събитие в Осло. Форумът бе открит от посланика на България в Норвегия, Десислава Иванова, заедно със зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева и председателя на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм д-р Сийка Кацарова, в българското посолство в Осло.

На събитието присъстваха над 30 представители на норвежката туристическа индустрия, включително туроператори, туристически агенции и медии. Те бяха запознати с разнообразието от възможности за здравен туризъм, които България предлага.

Посланик Десислава Иванова подчерта значението на този форум като първа стъпка към представянето на България в нова светлина. Тя отбеляза, че макар страната ни да е добре известна с летния и зимния си туризъм, здравният туризъм все още не е напълно открит от норвежките туристи. Зам.-министър Ирена Георгиева поздрави участниците от името на министъра на туризма Евтим Милошев и посочи, че това е първото политическо посещение в Норвегия от създаването на Министерството на туризма през 2014 г., което показва значението на норвежкия пазар за България.

Статистиката показва, че броят на норвежките туристи в България за 2023 г. е нараснал с 75% в сравнение с 2022 г., достигайки предпандемични нива. В своето изказване, зам.-министър Георгиева изтъкна предимствата на страната ни за норвежките туристи, като разнообразието на туристическия продукт, персонализираната грижа, дългогодишните традиции в балнеолечението, квалифицирания персонал, културните ценности и природните богатства. Тя подчерта и важната роля на сътрудничеството между Министерството на туризма и Българския съюз по балнеология и СПА туризъм за популяризирането на българския здравен туризъм на европейския пазар. След включването на България в системата на германските публично-частни здравни каси, и австрийски застрахователни компании започнаха сътрудничество с българския туристически бизнес.

Д-р Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, акцентира върху природните лечебни ресурси в България и висококачествените медицински и СПА центрове, разположени в модерни хотелски комплекси, членове на Съюза. Тя подчерта значението на директните полети между България и Норвегия за улесняване достъпа на норвежки туристи до българските здравни курорти. Изключителното съотношение цена-качество на здравния ни продукт е наше ключово конкурентно предимство. От България на събитието присъстваха инвеститори и мениджъри на едни от най-големите медицински и СПА обекти в страната, включително курортите Белчин бани, Сапарева баня, Св. Св. Константин и Елена, Златни пясъци и Слънчев Ден, както и мениджъри на водеща дентална клиника, предлагаща целогодишен медицински туризъм.

На събитието присъства и почетният консул на Норвегия в България, Венцеслава Янчовска. По инициатива на посланик Иванова и с подкрепата на консул Янчовска беше организирана среща с ръководството на правителствената агенция Innovation Norway, на която присъстваха зам.-министър Ирена Георгиева, д-р Сийка Кацарова и д-р Меглена Плугчиева, посланик на каузата на Съюза.

Официалното представяне на България като дестинация за целогодишен здравен туризъм в Норвегия се проведе благодарение на сътрудничеството между Министерството на туризма и Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *