Министър Запрянов: България ще осигури пълна поддръжка на самолетите F-16 Block 70 

Обновяването на Военновъздушните ни сили със самолети F-16 Block 70 ще предизвика внедряване на нови технологии в “Авионамс”, за да се осигури поддръжка на самолетите, напълно извършвана на българска територия. Необходимостта от изпращане на тези самолети в чужбина отпада, което спестява средства и осигурява необходимия капацитет от специалисти. Това заяви временният министър на отбраната Атанас Запрянов по време на тематичен семинар за “Иновации в българската отбранителна индустрия и модернизацията на Българската армия”, организиран под патронажа на министъра на отбраната и министъра на икономиката и индустрията.

През началото на април правителството в оставка реши да възложи на “Държавна консолидационна компания” (ДКК) ЕАД, като орган, упражняващ правата на държавата в “Авионамс”, да пълномощи своето публично дъщерно предприятие да изпълни цели от публичната политика, включително изграждането на базови национални способности за поддръжка на изтребителите F-16 Block 70.

“Апелирам за по-тясна връзка на армията, на Министерството на отбраната, на Министерството на икономиката с науката, промишлените предприятия, за да може индустрията ни постепенно да се настани както на създавания в момента европейски пазар за боеприпаси и отбранителна техника, така и в европейската отбранителна и технологична база”, каза Запрянов.

Служебният министър подчерта важността на приетата Програма за инвестиции в отбраната до 2032 година. Според него тя очертава стратегическите насоки за развитие на отбранителните способности на страната и може да служи като насочващ документ за инвестиционните намерения на Министерството на отбраната. Програмата е планирана с разходи в размер на около 9 милиарда лева до 2032 година. 

Запрянов допълни, че нито една държава не може самостоятелно да разполага с пълния спектър от отбранителни способности, особено със съответния промишлен и технологичен капацитет, и затова е важно да се участват в инициативи за укрепване на отбранително-технологичната индустриална база, които се провеждат от ЕС и НАТО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *