Възкресение Христово: Празник на радост и вяра.

Днес е Великден – Възкресение Христово, празник, който е свързан с радост и веселие. Това е моментът, в който се отдава почит на създанието на Господ – момент за радост и празнуване! Този ден е наричан още и Великден заради величието му. Подобно на юдейския празник, който предшества Възкресението на Христос, този празник също е известен като Пасха.

За християните това е един от най-важните празници, за който се подготвяме седмици предварително, като за гост, който е особено важен за нас. Подготовката включва пост за тялото и молитва и духовно насочване към смирение и покаяние за душата, които са основата на нашата любов към ближните и хората около нас.

Поздравлението за Великден е “Христос възкресе!” (Христос воскръсна!) и отговорът е “Воистину воскресе!” (Наистина възкресе!). Традиционната песен за Великден е “Христос воскресе от мъртвите, със смъртта Си победи смъртта и на тези, които са в гробовете, дарува живот”.

Богослужението за Великден започва в полунощ. Според Евангелието, през нощта на Възкресението ангел дошъл и отстранил камъка от гроба. Войниците, поставени да пазят гроба, били поразени от яркостта на ангела и паднали на земята. Жените, последователки на Христос, дошли да помажат тялото Му с миро, намерили гроба празен. Христос бил възкресен, с тяло, което било преобразено и не било задържано от материалните прегради.

След това дошли апостолите Йоан и Петър, които също установили, че гробът е празен. Те станали първите свидетели на Възкресението и по-късно станали най-достоверните проповедници на учението на Христос.

Христос възкресе!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *