,

България се подготвя да наеме най-луксозният павилион за ЕКСПО 2025 в Япония.

България ще наеме най-елегантния павилион за световното изложение ЕКСПО 2025, което ще се проведе от 13 април до 13 октомври в японския град Осака.

Решението беше взето на заседанието на кабинета на служебното правителство на Димитър Главчев в петък. Въпреки че не беше посочена конкретна сума, средствата за наема на павилиона и други разходи ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите или трансферите по централния бюджет за 2024 г.

Допълнителните средства ще бъдат използвани за наем на “най-висок клас” павилион, транспортиране на оборудване, мостри, експонати и рекламни материали, както и за мита, такси, застраховки, рекламни и информационни материали, административни и организационни разходи.

България ще наеме павилион, изграден от официално одобрена компания, който отговаря на най-високите стандарти – тип “А”. Това ще позволи на страната ни да се представи великолепно на ЕКСПО 2025 и да засили положителния си имидж пред японската общественост и света, съобщиха от правителството.

През май 2022 г. правителството на Кирил Петков одобри бюджет от 6.5 милиона лева за участието на България в ЕКСПО 2022. Прогнозните разходи за различните дейности включваха над 4.6 милиона лева за 2024 г. и още близо 1.9 милиона лева за 2025 г.

В бюджета беше включен и наемът на павилиона, който обаче беше тип “Б” с площ от 300 кв. м. при цена за наем от 2 198 000 щатски долара (3 958 114 лева по курса на БНБ към 12 април 2022 г.).

Министърът на иновациите и растежа е определен за национален генерален комисар на българското участие в Световното изложение ЕКСПО 2025.

Дейностите, свързани с участието на България в ЕКСПО 2025, са възложени на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия, която е подчинена на Министерството на иновациите и растежа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *