Международен семинар с младежки лидери ще обсъди избирателната активност в изборите за Европейски парламент.

На младежкия обучителен семинар на тема “Бъдещето на ЕС зависи от теб”, организиран от Националната студентска конфедерация съвместно със Съюза на европейските федералисти и Европейското младежко движение по програма „Еразъм+”, участниците ще обсъждат как да се повиши избирателната активност в изборите за Европейски парламент (ЕП). Събитието има за цел да разгледа как политиците и институциите на Европейския съюз (ЕС) могат да се свържат и ангажират продуктивно с младите граждани в контекста на европейските избори.

Участниците ще бъдат поздравени от българския еврокомисар Илиана Иванова и министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Проектът цели да насърчи младите хора да гласуват на европейските избори и да ги улесни да направят информиран избор като засили демократичното участие и гласа на младите хора при вземането на решения.

Семинарът ще обедини хора, вземащи решения, младежки активисти на неправителствени организации и граждански кампании, за да проучи потенциалните решения на основните предизвикателства, пред които са изправени младите граждани на ЕС и да изработи препоръки към предстоящия парламент и новите лидери на ЕС в съответствие с европейските младежки цели.

Реализацията на проекта ще насърчи младите хора да гласуват на европейските избори и да участват активно в демократичния живот на ЕС, като им помогне да развият необходимите умения и да създаде инструменти за ефективно участие. Политици, служители на европейските институции, дипломати и младежки работници ще помогнат на участниците да повишат своята компетентност за промотиране на ценностите на ЕС и да подобрят уменията си за европейска комуникация.

Европейските избори ще се проведат в България на 9 юни 2024 г. Всички граждани, навършили 18 години, могат да гласуват, ако са били в България или в друга страна от ЕС в продължение на най-малко три месеца преди изборите. Избирателите ще гласуват за 17 членове на ЕП. Изборите за европарламент се провеждат на всеки пет години. Само пет месеца след присъединяването на България към ЕС на 1 януари 2007 г., страната излъчва 18 свои представители в ЕП. А избраните евродепутати на вота през юни са за по-къс мандат до провеждането на редовния евровот през 2009 г. Оттогава България излъчва по 17 представители. Територията на страната, включително секциите извън границите на България, представлява един многомандатен избирателен район.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми