,

9 май — традиционният празник на победобесието в Кремъл 

Русия постоянно се спасява: от кръстоносците, от Ордата, от поляците по време на Смута, от Наполеон, от нацистите. Постоянно възпроизвежданият наратив е за това как страната е била на ръба на унищожението, но след това е превърнала поражението в победа с цената на невероятни усилия. Подобни разкази са по-скоро дело на политиците, отколкото на историците. Те почти винаги са трагични: различните трудности се представят като цената, която е трябвало да се плати за това, което има. 

Владимир Путин неведнъж повтаря, че основната ценност на руснаците е силната държавна власт. А понякога казва, че тази ценност е такава именно защото е имала висока цена: “Много хора си спомнят събитията отпреди тридесет години и колко мъчително беше да се измъкнем от ямата, в която се намираше нашата страна и общество след разпадането на СССР”. И въпреки че този път от двете страни на “президента” имаше по двама ветерани от Втората световна война, реалността говори друго — този парад е изключително за Путин.

Ето защо руският диктатор за пореден път използва Деня на победата в Руската федерация на 9 май, за да представи абсурдно Русия като предполагаем “бастион” на борбата срещу нацизма, а себе си — като “ефективен” командир, който уж е способен на спонтанни тактически решения, свързани с фронта. Анализаторите на Института за изучаването на войната (ISW) констатират, че Путин е използвал програмната си реч по повод руския празник Ден на победата, за да засили враждебното възприемане на Запада в Русия — по-специално като твърди, че западните държави уж се опитват да заличат приноса на Съветския съюз за победата над нацистка Германия по време на Втората световна война.

По-конкретно, изкривявайки действителността, Путин заяви, че:

– Западът уж се опитва да “пренапише” историята на Втората световна война и да “унищожи” спомена за съветския героизъм и саможертва;

– западните държави подкрепят “нацизма” в Украйна (това е повторение на друг отдавнашен кремълски наратив, припомня ISW) и като цяло уж полагат по-широки усилия за “разпалване на междуетнически и междурелигиозни конфликти” по света;

– Съветският съюз уж е решил “съдбата на човечеството” по време на битките “от Мурманск до Кавказ и Крим”, докато Западът уж се стреми да “забрави уроците” от Втората световна война.

На парада Путин се обгради с няколко чуждестранни официални лица, за да се представи като уж ефективен държавник, способен да изгради алтернативна “коалиция” срещу колективните сили на Запада. Тази “фонова” роля изиграха беларуският диктатор Александър Лукашенко, както и лидерите на Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан, Куба, Гвинея-Бисау и Лаос, които застанаха заедно с Путин на подиума на “парада”. В сравнение с минали години се забеляза липсата на арменския министър-председател Никол Пашинян. На практика около Путин, “страховития диктатор № 1 в света”, се събраха шепа политически “пешки”, които силно резонират с ролята, отредена им от Кремъл на този “спектакъл”.

В същото време отсъствието на приятелски настроени към Москва представители на Иран, Северна Корея и Китай може да означава, че Путин иска да изпревари тези държави, с които Русия очевидно е в съюз, в опитите си да изгради свой собствен “многополюсен” световен ред под руско ръководство.

От техническа гледна точка единственият танк на парада в Москва беше Т-34. Тези, които вярват в огромните резерви дълбоко в Руската федерация и мощното военно производство, трябва да се запитат къде отидоха всички БМП-та и танкове? Дали не са намерили някоя допълнителна дузина за парада? В Руската федерация няма резерви, ето защо нямаше техника. “Режимът на Путин очевидно вече не може да отпусне Т-90 за парада, десетки такива танкове вече бяха унищожени в Украйна”, смята колумнистът на Bild Бьорн Щрицел.

По данни на британския аналитичен център Международен институт за стратегически изследвания (IISS) през първите две години от пълномащабното нахлуване бяха уничтожени 8800 бронирани машини, включително 3000 танка. През този период Москва е загубила повече танкове, отколкото е разполагала към февруари 2022 г., и за да компенсира по някакъв начин недостига, е била принудена да изнесе на фронтовата линия стратегическите си запаси от бронирани машини. Обаче руските медии мълчат за това, но по всякакъв възможен начин обезценяват капацитета на западните оръжия, предоставени на Украйна от нейните съюзници, и ликуват, когато успеят да ги повредят или обезвредят.

Традиционният парад на 9 май, който беше замислен като събитие за обединяване на света в името на борбата с нацизма и ксенофобията, се превърна в символ на изолацията и откъсването на руснаците от света. Първоначалният му смисъл — да напомня за заплахите от глобални злини и за важността на съвместните усилия в името на сигурността и просперитета — се обезсмисли, а самият празник се превърна в карнавално шоу за един човек. По форма и съдържание рашизмът, като идеология, въведена от държавата, превръща Русия в правоприемник не толкова на СССР, колкото на националсоциалистите.

Людмила Балканова, политически анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми