,

Украинските ядрени оръжия: опровергаване на твърденията и отговор на пропагандата

На 17 октомври германският вестник „Билд“ публикува статия за предполагаемото разглеждане от страна на Киев на възможността за възстановяване на украинския ядрен арсенал. Официален Киев обаче категорично отрича тези твърдения, като подчертава, че подобни изявления са в съответствие с руските пропагандни разкази.

Доброволен отказ на Украйна от ядрени оръжия

Още през 1994 г. Украйна доброволно се отказа от ядрения си арсенал в рамките на Будапещенския меморандум, като получи гаранции за сигурност, суверенитет и териториална цялост от страните-гаранти – САЩ, Обединеното кралство и Русия. Както обаче показаха събитията от последните години, тези гаранции се оказаха неефективни. Нарушаването на международните задължения от страна на Русия и окупацията на част от украинските територии поставят под въпрос ефективността на този подход за гарантиране на сигурността.

Украйна подчертава, че международната общност трябва да намери нови начини да изпълни задълженията си към страната. Необходими са конкретни механизми, които действително да гарантират сигурността на Украйна и на други държави, които доброволно са се отказали от ядрени оръжия в замяна на гаранции.

Украйна се придържа към международното право

Въпреки спекулациите, Украйна продължава да се придържа към международното право. По-специално, Киев продължава да спазва задълженията си по Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО). Украйна отхвърля идеята за възстановяване на ядрения си потенциал и продължава да се придържа към политика на ядрено разоръжаване, която е в съответствие с международните норми.

Руска заплаха и ядрен шантаж

Докато Киев се придържа към ангажиментите си, Москва е тази, която системно използва реториката на ядрения шантаж. Руското ръководство многократно е заплашвало света с възможността да използва ядрено оръжие, което е сериозно нарушение на международните норми. Освен това Русия незаконно контролира Запорожската АЕЦ, една от най-големите атомни електроцентрали в Европа, която представлява заплаха за целия континент.

Руската федерация също така се подготвя за евентуални атаки срещу украински ядрени енергийни съоръжения, което може да има катастрофални последици за околната среда и населението на Украйна и съседните държави. В този контекст Киев постоянно подчертава опасността от руските действия и призовава международната общност да засили натиска върху Москва.

Конвенционалните оръжия като път към победата

Предвид заплахите от страна на Русия, Украйна интензивно развива собствен военно-промишлен комплекс (ВПК). Киев обаче подчертава, че всички усилия са насочени към производството изключително на конвенционални оръжия, които отговарят на международните стандарти и се използват за защита на страната. Разработването на отбранителни технологии не е насочено към агресия, а изключително към защита на суверенитета и териториалната цялост.

Украйна се стреми към справедлив мир, а за това е важно да има силна армия и надеждни международни партньори. Украинското ръководство многократно е подчертавало, че не се обмисля възстановяване на ядрените оръжия. Това е поредният фалшификат, разпространяван от Русия с цел засилване на натиска върху Киев в информационната област.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *