Украйна и САЩ: По пътя към стратегическо партньорство и справедлив мир

На фона на продължаващата война в Украйна посещението на президента Володимир Зеленски във Вашингтон на 26 септември беше ключов момент в укрепването на украинско-американските отношения. Срещите с президента на САЩ Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис не само потвърдиха непоколебимата подкрепа на Съединените щати за Украйна, но и очертаха нови хоризонти за сътрудничество между двете страни.
Украйна, която е в челните редици на борбата за демократични ценности и териториална цялост, продължава да демонстрира пред света непоколебимата си решимост да се противопостави на агресията. В този контекст изявленията на американското ръководство за готовността му да предостави на Украйна „всичката необходима подкрепа за победата“ придобиват особено значение. Обявеният нов пакет от помощи в размер на 7,9 млрд. долара не е просто цифри, а конкретно въплъщение на стратегическото партньорство между Киив и Вашингтон. Особено важно е да се отбележи, че подкрепата на САЩ не се ограничава само до краткосрочни мерки. Обещанието за отпускане на оставащите средства за сигурността на Украйна до края на мандата на президента Джо Байдън (20 януари 2025 г.) демонстрира дългосрочната визия на американската администрация за ситуацията в региона и ролята на Украйна за гарантиране на европейската сигурност.
По време на посещението президентът Зеленски подчерта изключителното значение на координацията със САЩ. Думите му, че „справедливият мир може да бъде по-близък само със Съединените щати“, отразяват не само настоящата реалност, но и стратегическа визия за бъдещето на украинско-американските отношения. Украйна се стреми към мир, но към справедлив и устойчив мир, който ще гарантира не само сигурността на Киив, но и стабилността на цяла Европа, изключвайки възможността за повторение на руската агресия в бъдеще.
Конкретните стъпки, предприети от САЩ като част от новия пакет от помощи, заслужават специално внимание. Предоставянето на трета батарея от системите „Patriot“, разширяването на програмата за обучение на украинските пилоти на F-16 и доставката на ракети с голям обсег – всичко това значително укрепва отбранителните способности на Украйна. Еднакво важни са обаче и невоенните аспекти на подкрепата, като например новите санкции срещу Русия и мерките за противодействие на заобикалянето на санкциите и прането на пари. Обявената от Байдън през октомври среща на лидерите на украинската контактна група по въпросите на отбраната в Германия показва, че подкрепата за Украйна не е двустранен, а многостранен процес, в който участват повече от 50 държави. Това подчертава глобалния характер на войната и неговото значение за световния ред.
В контекста на предстоящите президентски избори в САЩ въпросът за двупартийната подкрепа за Украйна е особено актуален. Въпреки очевидните различия в подходите на демократите и републиканците, Украйна постоянно подчертава значението на поддържането на консенсус в американския политически естаблишмънт по отношение на подкрепата за Киив.
От своя страна Украйна категорично отхвърля всякакви обвинения за намеса в американските избори. Позицията на Киив по този въпрос е недвусмислена и категорична: Украйна е заинтересована от сътрудничество със САЩ като държава, а не с отделни политически сили. Срещите на президента Зеленски с представители на двете партии потвърждават желанието на Украйна за диалог с целия спектър на американския политически елит. Отмяната на планираната среща с Доналд Тръмп и последвалите публични изявления на бившия президент на САЩ предизвикаха определен отзвук. Важно е обаче да се разбере, че външната политика на Украйна се ръководи не от лични симпатии или антипатии, а от националните интереси и стратегически цели. Киив се стреми към конструктивен диалог с всички политически сили в Съединените щати, но този диалог трябва да се води при равни условия и при зачитане на суверенитета на Украйна.
Посещението на Зеленски в САЩ и резултатите от него показват, че Украйна продължава да играе ключова роля в оформянето на новата европейска архитектура за сигурност. Киив не просто се противопоставя на агресията на своя територия – той защитава основните принципи на международното право и основания на правила световен ред.
За Украйна победата не е просто освобождаване на окупираните територии. Тя е свързана със създаването на условия за дългосрочен мир и стабилност в Европа. Ето защо Киив настоява за цялостен подход към разрешаването на конфликта, който включва не само военни, но и политически, икономически и дипломатически мерки. Подкрепата на Съединените щати и другите западни партньори е от решаващо значение за постигането на тези цели. Също толкова важно е обаче тази подкрепа да бъде последователна и дългосрочна. Украйна е доказала способността си да използва ефективно предоставената помощ, а всеки долар, инвестиран в отбраната на Украйна, е инвестиция в сигурността на цялото евроатлантическо пространство.

Людмила Балканова, политически анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *