,

МОН с уклончив отговор към ЕК относно промените за ЛГБТИ в училищния закон

Министерството на образованието и науката (МОН) е изпратило кратък и уклончив отговор на 

Европейската комисия относно промените за ЛГБТИ в училищния закон. В контекста на парламентарния контрол депутатът Корнелия Нинова е запитала министър Галин Цоков за кореспонденцията му с еврокомисаря Хелена Дали по този въпрос.

В своя отговор до Нинова, министърът уточнява, че Дали е изразила притеснение, че промените в Закона за предучилищното и училищното образование, приети на 7 август, могат да нарушат основните права на децата и хората от ЛГБТИК общността. Според новия закон се “забраняват действия, свързани с извършване на пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната.”

Европейската комисия изисква разяснения относно значението на термина “действия” в закона – дали той включва само работещите в образователната система или обхваща и външни организации и ресурси като учебници. Те също питат дали учителите ще бъдат наказвани или дискриминирани, ако изразят “нетрадиционна” сексуална ориентация или мнение по свързаните теми.

Министърът Цоков заявява, че българското правителство е напълно ангажирано със спазването на европейските принципи за защита на основните права, равенство и върховенство на закона както и че законодателството ни признава и защитава правото на личен живот, както и правата на децата и уязвимите групи в съответствие с Хартата на основните права на ЕС.. Той подчертава, че законът е приет от Народното събрание и неговото прилагане ще се осъществява в съответствие с Конституцията и международните ангажименти на България.

Министерството добавя, че конституцията на страната ни атегорично забранява дискриминация на база раса, пол, религия, етническа принадлежност и други критерии. Тези принципи са заложени във всички аспекти на националното законодателство, включително и в закона за защита от дискриминация, който е приложим в образователната система. В този смисъл са гарантирани правата и достойнството и на всички участници в образователния процес. 

В заключение, от министерството уверяват Европейската комисия, че ще се следи внимателно за спазването на принципите на равенство и човешките права при прилагането на новите разпоредби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми